Alternatives a les bateries de liti

El liti s’acabarà o està a punt que s’acabi per fer bateries. Doncs el que convé és que hi hagui una tecnologia que el substitueixi.

Hi ha algunes opcions bones (i d’altres) de fer les bateries de nano materials o les de sal fossa, les d’hidrogen ja les descarto perquè són costoses de la compressió i extracció. Encara que el Japó inverteixi molt amb aquesta tecnologia.

Les bateries de nano materials podrien ser les millors. Són barates de fabricar, amb un procés de fabricació senzill, barates, amb una esperança de vida de deu anys, sostenible amb una càrrega de 5 minuts. Hi ha una empresa catalana que es diu Napptilus Battery Labs que té un projecte per fabricar-ne.

Les bateries de sal fosa també són una opció. És una material abundant, també barat, amb una esperança de vida de 10 a 15 anys, es poden carregar amb 8 minuts, però només alliberen energia quan s’escalfen (i és a força temperatura).

El planeta necessita una opció que no el perjudiqui i potser la que ho faci menys sigui l’opció bona.

Opcions

Aquestes són dues de les que crec que són les millors opcions per fer bateries segons el meu parer del conjunt d’informació percebut sobre noves bateries.

Però si agafem l’exemple de com al final s’agafa l’opció generalitzada de la tecnologia, no s’agafa la millor, sinó la que es popular o barata. Si agafo l’exemple de quant convivien la tecnologia dels vídeos VHS, 2000 i BETA. Els millors tècnicament eren la BETA I el 2000, però es va acabar de generalitzar VHS.

Als pròxims anys conviuran diverses tecnologies que totes tindran el seu mercat. Les que aconsegueixin subsistir s’emportaran un bon tros del pastís. Però hi hauran les forces de les empreses de matèries primeres que faran l’estira-i-arronsa, els governs on hi ha aquestes matèries primeres i les dels ecologistes també. No sé si deixar-ho a la decisió d’un programa d’intel·ligència artificial que miri l’opció més bona per escollir la millor tecnologia o la voluntat popular. La voluntat popular ara no està de moda si no ara és la intel·ligència artificial la que decideix.

En un futur

La tecnologia avança a un ritme exponencial. El futur de les bateries el veig com si una bateria de cotxe serà com una pila de botó. O no ens n’hàgim de preocupar per l’energia. Potser alguna mena de bateria fractal de grafè, com jo pensava.


Comparteix...