Ímpetu propiciador

El geni d’afavorir els altres o als pròxims es una norma que fan servir els pares cap els seus fills, el professors cap als seus alumnes o el tarannà d’algunes persones de manera altruista. Aquest ímpetu propiciador es projecta envers el futur.

L’ hom propiciador i deixa una part de la seva essència als propiciats. Només que hi solen haver problemes a l’hora de que si el beneficiat vol tornar el seu benefici que l’hi han propiciat. Es com acceptar regals a la manera Japonesa, que es difícil el protocol i costums.

Podem considerar com una inversió et fet de propiciar, però es més un reflex que es pot tenir i que potser tothom no te. Si tenim aquest ímpetu propiciador sembla ser que al cap del temps les coses ens van sortint mes bé. L’efecte mirall ens torna potser d’una altre manera el que hem propiciat.

Hi han varis estats en que està un persona al llarg del temps amb diferent estructura de pensament. Estant aquest ímpetu que et ve de fora una forma d’avançar.

Exemples

Es podria considerar també l’ímpetu propiciador una mena de paternalisme llibertari d’alguns estats. Com exemple d’astúcies d’aquests serien que abans les targetes del caixer primer sortien els diners i llavors la targeta. Es trobaven que la gent es deixaven les targetes al caixer. Ho van solucionar fent sortir primer la targeta i llavors els diners. Solucionant en gran part l’oblit de deixar-se la targeta. Un altre exemple d’això es que hi havia una corba a prop d’un port de EE.UU on hi havien molts accidents. La gent anava molt de pressa. Van provar de posar-hi semàfors, però encara hi havien accidents. Ho van solucionar d’una manera molt senzilla, barata i efectiva. Van pintar la carretera amb unes bandes horitzontals de manera escalada i gradual que feia la impressió que quant hi passaves anaves més de pressa de el que realment anaves. I així la gent frenava abans de la corba. Van reduir molt els accidents. Aquests exemples son extrets del llibre «Filosofia Nudge» de Richard H. Thaler i Cass Sunstein.

A vegades l’ímpetu propiciador es pensar una tècnica que sigui profitosa.


Comparteix...