Experiments a la cuina potser n’hem fet alguna vegada. Una truita de “ganchitos” amb ous ecològics no l’he provada, però tampoc ho penso fer. Seria un plat estrany per la meva lògica. Encara que la lògica d’altres persones o gustos culinaris sigui diferent. No puc entendre com algú pot beure llet amb coca-cola, tal com em van dir que havia fet una persona.
Potser els de la truita amb ous ecològics amb un component tan poc ecològic com els “ganchitos” els posa amb un altell o, minimitza el valor d’un ou ecològic. El de la llet amb coca-cola potser per la seva lògica ha trobat la coca-cola com un excitant com el cafè i, es pot barrejar amb llet.
Alguns costums culturals culinaris a vegades ens xoquen. Com el iogurt que aquí alguns el prenen amb sucre i d’altres cultures amb sal i pebre.
La lògica de les persones ve més aviat donada per als seus gustos. Però tothom els té diferents o una mica iguals al seu grup gregari.
Utilitat
En el cas de repartiment de coses des de diversos grups o persones. Siguin dels seus gustos o d’objectes es pot mirar el concepte d’utilitat. La capacitat d’una cosa de servir o estar aprofitada.
Els gustos culinaris exposats abans ens fa veure un ventall d’opcions de la utilitat i els gustos de les persones. I si per exemple en diversos partits polítics o persones que s’han de repartir diferents pastissos. Encertar un repartiment amb equitat es pot fer amb l’eina de la utilitat. I que fan servir alguns jutges als repartiments familiars. Sense tenir en compte el valor monetari.
El llibre «Las 12 Leyes de la Negociación» explica com fer-ho. Com fer un repartiment just de proporcionalitat, sense enveja, equitat i eficiència.
No és veritat que el que una persona guanya l’altre ho hagi de perdre. Tots dos poden guanyar i no un a costa de l’altre.