Pitjor que dir-te una veritat o una mentida és fer-te entrar en una paradoxa

dir veritat

Dir-te una veritat

Les persones diuen la veritat en sentit honest que li marca el seu tarannà. Per estar més tranquils amb nosaltres mateixos i si diem la veritat podem ser considerats com a persones més confiables. Dir sempre la veritat també quan és políticament incorrecte dir-la, alguns ho agrairan i d’altres ho trobaran una falta de respecte, com pot ser el físic d’una persona o etiquetes que no ens hi veiem inclosos.

De veritats absolutes n’hi ha poques i perquè una cosa sigui considerada més veritat o menys fem servir una visió de conjunt i segons la nostra experiència i com ens ho hagin dit. La veritat matemàtica de l’estadística del % de més o menys cert no la calculem i ens creiem amb aquesta visió holística. Però una visió estadística de la veritat no vol dir res, només són números. Hi ha coses que surten de la gràfica, representacions gràfiques que tenen l’escala estirada o encongida perquè sembli una altra cosa i interpretacions manipulades.

El tòpic que sempre diuen la veritat els nens, els bojos i els borratxos no sempre es compleix.

Poden dir-nos veritats que no creiem i llavors quan un dia ho acceptem i ho veiem clar, recordem que aquella veritat la vàrem considerar com una mentida.

Dir-te una mentida

Per aconseguir els seus objectius o per no ofendre, les persones diuen mentides. Pels més puristes de la veritat ometre una cosa també la poden considerar una mentida o falta d’honestedat. La tristesa que provoca que et menteixin és superada per al temps que exigirà tornar a confiar en aquella persona.

Fer-te entrar en una paradoxa

Una paradoxa és una afirmació que va contra el sentit comú o pot ser sorprenent. A la paradoxa de «que va ser l’ou o la gallina» es podria contestar amb una altra paradoxa metafòrica que vaig pensar, «la polla d’aigua». Però hi ha d’altres paradoxes que no són tan fàcils de respondre.

La paradoxa que no veig com respondre és si a algú el consideren malalt, és pel destí, la mala vida o la genètica. Però si a algú li han provocat la malaltia i no és conegut que li hagin provocat, està malalt o és producte d’un enverinament? Poden enverinar-te sense tu saber-ho i llavors la culpa és una malaltia però no a un enverinament. Si a més a més l’enverinament l’ha produït un metge, la paradoxa no es pot moure fins que et donin l’antídot. Potser no hi és l’antídot, i aquesta afirmació que va en contra el sentit comú de què els metges et provoquen greuges és amb la coartada que tenen aquests i que la gent pensi que no és versemblant.


Comparteix...

One thought on “Pitjor que dir-te una veritat o una mentida és fer-te entrar en una paradoxa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Protected content !