Efecte Pigmalió i ús de les paraules

efecte

L’efecte Pigmalió o profecia auto complerta és quan el resultat s’acosta a les expectatives prèvies, segons la Wikipedia. Una cosa que creiem que passarà al final passa. Amb l’ús de les paraules que fem cada dia repetidament, pot ser que aquella paraula que inconscientment diem o sentim ens porti a la materialització de la paraula.

Ja fa temps que amb les xarxes socials hi ha l’efecte viral, com un efecte positiu d’expansió i ressò dels comentaris o vídeos fets a aquests. La paraula viral amb l’efecte Pigmalió ha esdevingut un virus com és la Covid.

També pels independentistes lluitar amb la paraula «realment» i l’ús que es fa a tot arreu pot mantenir la monarquia amb el mateix efecte Pigmalió. Encara que també «realment» es faci servir per fer referència a la realitat i en sigui sinònim. L’efecte subliminal de la paraula pot tenir els seus efectes no desitjats.

Una altra paraula que pot ser que en un futur provoqui efectes negatius – encara que això sigui tirar pedres al meu teulat – són les criptomonedes. La criptografia en un futur podria derivar amb què ho amaguem tot amb codis. O també el so de la paraula criptografia amb cripta que és una derivació a la mort.

Origen de les paraules i efectes

L’etimologia és l’origen de les paraules i està bastament estudiat, però els efectes de les paraules resultants amb la psicologia i la societat no encara. La sensació i sentit que es diuen les coses i l’efecte de l’efecte que poden produir suposo que tenim una intuïció del que poden provocar. Potser no hi ha un manual d’això i hem de recordar-nos amb la memòria de la nostra empatia que produeixen.

L’efecte Pigmalió positiu

Quant volem fer un projecte o aconseguir alguna cosa en un futur podem provocar l’efecte Pigmalió positiu. Amb la il·lusió del moment, anem apuntant i projectant el que es vol obtenir i l’exterior a través del qual li hem manat ens ho pot donar per l’efecte Pigmalió. Això no obstant, no vol dir que no ho hàgim de treballar i només es basi a desitjar-ho. S’ha d’elaborar la idea.

També l’efecte de l’efecte d’algú altre que ha projectat la seva idea per assolir ens pot afectar, i nosaltres pensem que la idea ha estat nostre, i no és així, sinó que ha estat induïda per algú altre.


Comparteix...
error: Protected content !