Menjar allioli per anar a lligar

Mortero de allioli_

Un bon català ha de saber fer allioli. És conegut de les bones propietats tant de menjar all com de menjar oli d’oliva i si hi posem un polsim de sal, augmentarà el sabor.

L’olor és el sentit que se satura més aviat. Podem olorar una cosa i al cap de poc temps no la sentim aquella olor o no tant.

Però si l’objectiu és anar a lligar, anar a seduir o a agradar el n’ixo de mercat de les persones que els hi agrada l’olor d’allioli potser no serà aparentment gaire gran. Podríem pensar que la persona que fa olor d’allioli pot ser catalana, que és una persona que es cuida per la salut o que ens recorda l’allioli que ens feia l’àvia i ens resulta familiar.

L’estadística diu que l’olor que més agrada a totes les cultures i a tot el món és la de la vainilla. Però no sé l’estadística de l’olor que inspira una cosa saludable. Podria ser que sigui l’allioli?

Si l’objectiu és lligar sense tenir miraments de qui, podem fer servir perfum o colònia amb components que recordin la vainilla. Si volem filar prim i anar a lligar un català o una catalana podríem menjar allioli. Encara que això no vol dir que a tots els catalans el i agradi l’allioli o l’olor d’all. Però també hi pot haver persones que els hi agradi l’allioli i no són catalanes.

També hi ha gent que no els agrada gens l’olor d’allioli, però si treuen el cor de l’all, a part que no ens repetirà, l’olor no serà tan forta.

Recepta d’allioli com l’àvia:

Només un cabeça d’alls pelats i l’anem aixafant amb una mà de morter fins que quedi una pasta. Llavors anem posant oli d’oliva amb un setrill a poc a poc i barrejant els alls aixafats. Anirà quedant una pasta que si s’hi posa massa oli de cop no quedarà lligat l’allioli, S’ha de fer mica amb mica. Pot passar que l’oli d’oliva verge sigui fort de gust i hi podrem posar un oli d’oliva més suau. Hi podem afegir una mica de sal.

Aquesta recepta és lenta i et pots passar 20 minuts barrejant sense parar. Però el resultat paga la pena. Té un gust fort.

Recepta d’allioli ràpid

• 4 grans d’all

• 1/2 de pot de la batedora d’oli de gira-sol

• 1/4 de pot de la batedora d’oli d’oliva

• 1 clara d’ou o dos

• sal

• un rajolí de llimona espremuda

Posem tots els components al pot de la batedora. Fiquem la batedora fins a baix del tot i la fem funcionar. Per lligar la salsa no pugem la batedora ni la movem fins que escotem un soroll sord que ens dirà que allà a baix no té més oli que barrejar. Quan sentim aquest soroll anem pujant la batedora molt a poc a poc fins que agafi més oli i no pugem més fins que es torni a sentir el soroll sord. Si ja estem gairebé a dalt de la salsa podem fer un puja i baixa fins a quasi a dalt. Si hem anat massa ràpid no quedarà lligat l’allioli.

El podem fer més fort o menys segons l’all i la mena d’oli. Amb més oli de gira-sol queda no tan fort.

Si volem que quedi més enganxós l’allioli podem posar un ou enter. Si volem que sigui més compacte 2 clares sense rovell.


Comparteix...
error: Protected content !